לקראת פרויקטים אדריכליים גדולים כמו בניית משרדים, דירות, בנייני מגורים, קניונים ומבנים בכלל, מתאספים בעלי מקצוע רבים שכל אחד מהם אמון על תחום כלשהו. אחד אמון על מערכות אינסטלציה, שני על מערכות חשמל, שלישי על תכנון אדריכלי, רביעי על הבנייה עצמה בפועל ועוד. בסופו של דבר, כל בעלי המקצוע נצמדים לתכנית שהופקה בשלב תכנון אדריכלי, שמסכמת למעשה את כל מה שהפרוייקט אמור לכלול בסופו של דבר בפועל. אז מה זה תכנון אדריכלי ואיך עושים את זה? בואו נבדוק יחד במאמר הבא.
תכנון אדריכלי הוא שם כולל לכל השלבים שקשורים במבנה. משלב איסוף הנתונים והמסמכים, המצאת תכנית מודד, מידע מהרשויות, תכנון, שרטוט ועוד – ועד שלב הביצוע בפועל של התכנית האדריכלית. תכנון אדריכלי הוא חשוב במיוחד, היות ומדובר כאן על השלב שבו פרוייקט הבנייה נמצא בחיתוליו, ועוד ניתן לשנות או להוסיף לתכנית האדריכלית.
תכנון אדריכלי נעשה עבור כל מבנה שהוא – מקניון גדול ועד מגדלי מגורים ובתים פרטיים, והוא נחוץ לכל מבנה – גדול או קטן ככל שיהיה. על התכנון להיות מדויק, מפורט לפרטי פרטים ומתחשב בסביבת הבנייה. רק תכנון אדריכלי שכזה יוסיף ויקדם את הצלחת הפרויקט.
כחלק מתכנון אדריכלי תקבלו סט של תכניות. פירוט נישות, תכנית פיתוח שטח, תכניות אינסטלציה וחשמל, תכניות בנייה והריסה ועוד כמה תכניות אחרות נוספות. כשיגיע שלב הביצוע, שיתבצע לפי תכנון אדריכלי, ייכנס לתמונה גם פיקוח אדריכלי שיבטיח שהבנייה מתבצעת אחד לאחד כמו שתוכנן בתכנון אדריכלי.
אדריכלים במדינת ישראל יש לא מעט, וכדאי לדעת שבשביל לבחור ביניהם בצורה נכונה כדאי לבדוק כמה דברים:
1. האם האדריכל בוגר בית ספר גבוה לאדריכלות ובעל התעודות והאישורים המתאימים לעיסוק במקצוע?
2. האם האדריכל הוא חבר בארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל?
3. לראות תיק עבודות.
4. לקבל המלצות.
5. להשוות בין הצעת המחיר שקיבלתם מהאדריכל לבין הצעות מחיר שקיבלתם מאדריכלים אחרים.
רק לאחר שתבדקו את חמשת הדברים האלו, תוכלו לדעת שאתם מבצעים בחירה נכונה לגבי האדריכל שיעשה עבורכם את עבודת הבנייה וגם תכנון אדריכלי.